Lyssna live!

Gunnars filmer o bilder av Bollmora

13 november 2022

Ann Sandin-Lindgren, Gunnar Kjellander

Redan på 60-talet när han flyttade till Bollmora fotograferade Gunnar Kjellander omgivningarna. Nu har han en egen Youtube-kanal där han gör filmer hur det såg ut förr jämfört med nu. För Ann Sandin-Lindgren berättar han om sitt arbete på LM Ericsson i Bollmora där de utvecklade snabbtelefoner på 80-talet. Se hans fina bilder och filmer nedan.

Medverkar:

Ann Sandin-Lindgren, Gunnar Kjellander

Längd:

30 min

Ort/Område:

Tyresö

Hördes på 91,4:

13 november till 4 december 2022

Extra om programmet

Gunnar Kjellander på 80-90-talet då han med sin kamera gick runt och filmade:

Hur Centrum såg ut 1989 innan ombyggnationen

Under ombyggnationen Tyresö Centrum 1990

Från utställningen Tyresö Centrum 50 år 12 september 2015.
Många fler bilder finns i denna film där Gunnar Kjellander har spelat in ljudet från invigningstalet som Sven Lionell höll 5 juni 1982 när utescenen i Bollmora invigdes.

Många fler bilder av Gunnar Kjellander från Bollmoras gamla centrum hittar man i Facebook-gruppen Nostalgi Tyresö om man går med i gruppen och söker på Gunnar Kjellander

Några högtalande telefoner med koppling till Bollmora.

1) En högtalande telefon med fingerskiva - WEGEPHONE (WEnnergren). Den konstruerades av ABN-bolagen i Bollmora 1957, sen övertagen av Gylling och Co i Gröndal på 60-talets början för att senare återvända till Bollmora då Ericsson tog över Gyllings telefonverksamhet 1967.

2) En snabbtelefon med knappsats - SINUS. Den konstruerades av ABN-bolagen i Bollmora, sen övertagen av Gylling och Co i Gröndal när ABN-bolagen lades ned.

3, 4) två snabbtelefoner med knappsats - CENTRUM FUTURA. De konstruerades av Gylling & Co i Gröndal, sen övertagen av Ericsson i Bollmora där den anpassades till Ericssons snabbtelefonväxlar.

5) En digital snabbtelefon (högtalande och lågtalande) - ERICOM DIRECT. Den konstruerades av LM Ericsson Telemateriel AB i Bollmora 1980.

podcast ikon

Programmet har hörts på närradion i Tyresö. Tyresöradion sänder personintervjuer, fördjupningar för olika intressen, föreningsinformation, evenemang m.m.