Lyssna live!

Gunilla och Bernt minns sitt 50-tal

5 februari 2023

Ann Sandin-Lindgren, Bernt Karlsson, Gunilla Mellin

Både Bernt Karlsson och Gunilla Mellin (född Tallberg) är födda på 40-talet och uppväxta i Trollbäcken. De gick båda i Kumla skola gamla gula träskola och den nya tegelskolan som byggdes 1949 där den legendariska Jessie Navin var lärarinna. Om Medborgarhuset där man såg på bio innan det fanns TV. Om uppdelningen mellan Hanviken och Kumla. Programledare: Ann Sandin-Lindgren

Medverkar:

Ann Sandin-Lindgren, Bernt Karlsson, Gunilla Mellin

Längd:

40 min

Ort/Område:

Tyresö

Hördes på 91,4:

5 februari till 26 februari 2023

Extra om programmet

Det här var det första skolhuset på Kumla Skola - den Röda Skolan som byggdes 1894 som en B3-skola.
Det var en skolsal för alla klasser 1 - 6 , ett kapprum med två långbänkar, en dricksvattenbehållare för barnen och en vedeldad kamin. Barnen tog med egna smörgåsar. Till höger fanns en liten bostad för läraren. Torrtoa på gården!

Kumla skola som byggdes 1926.
Den gula skolan.
Bygget startade vid våravslutningen och var färdigt till starten på höstterminen 1926. Bernt Karlssons farfar Gunnar Carlsson var byggansvarig tillsammans med sin svåger Wille Lundin, Långsjödalspelle och Ericksson från Älta. De var tio man i bygglaget. Ombyggnaden kostade 37 250 kr förutom el och vvs.

Jessie Navin ( 1901 - 1991) började som lärarinna i Kumla skola - i den röda skolan - 1924 och avancerade under åren till överlärare och rektor.

Kumla Skola på 1950-talet "Tegelskolan" byggdes 1949 och huset nere till vänster är Rektor Navins och vaktmästare Lennart Hammar bostäder. Till vänster anas det gamla ålderdomshemmet som byggdes 1926. Det gick två ettor och en andraklass i träskolan uppe till höger. Sedan blev det en hopslagen klass av respektive årsgrupp upp till åttan i Tegelskolan till vänster i bild.

Gunilla Mellin i första klass i Gula skolan. Gunilla är minst och yngst och sitter i andra raden med mörkt hår med pannlugg.
Lärare Maj-Britt Eriksson.

Gunilla Mellin i fjärde klass. De är på utflykt till Birka.
Hon syns som nr tre från vänster i nedre raden i mörkt hår.

En bild från 1956 med syskonen Tallberg.
Från vänster: Christina f. 1943, lillebror Bubben f 1949, Gunilla f. 1945 och Mats f. 1942.

Så här såg Medborgarhuset i Trollbäcken ut som även användes som skollokaler några år före 1949.
Där fanns biografen "Centrum" med teatersalong, källarlokal för pingismästerskap som arrangerades av den legendariske Lollo Hammarlund. Det fanns även ett garage för borgarbrandkåren.

podcast ikon

Programmet har hörts på närradion i Tyresö. Tyresöradion sänder personintervjuer, fördjupningar för olika intressen, föreningsinformation, evenemang m.m.