Apfelstrudel & polenta med Giovanna
19 mars 2023
I serien "I köket med Giovanna" berättar Giovanna Carlsson om matkulturen och typiska recept från den norra italienska regionen Trentino-Alto Adige. Hon tipsar om hur man lagar polenta på bästa sätt, den godaste apfelstrudeln och ger receptet på strangolapreti (en slags knödel). En maträtt som blir programmakaren Catarina Johansson Nymans nya favorit.
Medverkar:
Catarina Johansson Nyman, Giovanna Carlsson
Längd:
35 min
Ort/Område:
Tyresö
Hördes på 91,4:
19 mars till 9 april 2023
Extra om programmet
Apfelstrudel
Ingredienser:
3 st syrliga äpplen
2 dl blandade nötter, t ex hasselnötter, valnötter och pinjenötter
1 dl strösocker
1 dl russin
1 tsk malen kanel
1 pkt kyld smördeg
1 st ägg
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala och tärna äpplena. Grovhacka nötterna och blanda dem med socker, russin och kanel. Rulla ut degen på plåt med bakplåtspapper. Bred fyllningen på ⅔ av smördegen och rulla ihop. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min på 180 grader Låt svalna på plåten. Pudra över florsocker.
Polenta
Ingredienser
250 g polenta (jag brukar köpa märket Favero, men det finns många bra märken)
1 l vatten
1 tsk salt
Peppar
50 g parmesanost
Gör så här:
Koka upp vattnet. Sänk värmen på spisen och lägg polentan i vattnet. Rör lugnt och ordentligt. Så fort det blir krämigt tillsätts parmesan och peppar. Blanda väl.
Buon appetito!
Recept Strangolapreti (en slags knödeln)
Ingredienser:
1 kg torrt bröd
500 gr spenat
2 ägg
gr riven Trentino Grana-ost (eller annan hårdost tex pecorino)
Lite olivolja
1 dl mjölk
Salt
Peppar
Smör
Färsk salvia
Gör så här:
Mixa bröd fint. Koka spenaten lätt, sila av vattnet och mixa även den. Blanda
ihop med ost, olivolja, mjölk samt salt och peppar. Forma bollar stora som
mandariner och lägg dem i saltat kokande vatten. När de flyter upp till ytan har
de kokat färdigt. Stek dem sedan i panna i smör och med salviablad.
Buon appetito
En typisk måltid från Trentino-Alto Adige
På ost- och charkbrickan:
- Speck (kryddat och lättrökt lantfläsk) från Trentino
- Formaggio di fossa (som ordagrant betyder ”gropens ost” och som innebär att osten lagras i speciella gropar)
- Formaggio vecchio del Pasubio (en mycket hård och smakrik lagrad ost på komjölk). Fråga efter produkterna (eller liknande) i välsorterade ost- och charkbutiker.
- Strangolapreti (som ordagrant betyder ”prästkvävare”, en typ av knödel) med salvia och smör.
- Luganighe (typisk salsiccia från regionen) med crauti (surkål) och polenta.
- Strudel di mele (äppelstrudel).
Strangolapreti kallas en typ av knödeln som görs på bröd och spenat.
Ingredienser:
1 kg torrt bröd
500 g spenat
2 ägg
100 g riven Trentino Grana-ost (eller annan italiensk hårdost som t ex pecorino)
Lite olivolja
1 dl mjölk
Salt och peppar
Smör
Färska salviablad
Gör så här:
Mixa brödet fint. Koka spenaten lätt, sila av vattnet och mixa även den. Blanda ihop med ost, en skvätt olivolja, mjölk samt salt och peppar. Forma bollar stora som mandariner och lägg dem i saltat vatten. När de flyter upp till ytan har de kokat färdigt. Stek dem sedan i panna i smör och med salviablad. Buon appetito!